Thursday, July 12, 2007

Krvácivé stavy z jiných příčin

Diseminovaná intravaskulární koagulace
Diseminovaná intravaskulární koagulace (DIC) představuje získanou koagulační poruchu, při které dochází k významné aktivaci hemostázy s tvorbou nitrocévních mikrotrombů, spotřebě koagulačních faktorů, aktivaci sekundární fibrinolýzy a tendenci ke krvácení nebo významnému klinickému krvácení. Onemocnění má řadu synonym : konsumpční koagulopatie, trombohemoragický syndrom, diseminovaná intravaskulární tvorba fibrinu.
Patofyziologie DIC: Syndrom DIC je průvodním jevem závažných stavů v řadě lékařských oborů a je výsledkem významného rozkolísání fluidokoagulační rovnováhy. DIC je limitujícím faktorem pro nemocné v šokovém stavu, neboť nepříznivě působí svými patofyziologickými mechanismy na rozvoj krvácivého stavu, současnou blokádu mikrocirkulace a blokádu retikuloendoteliálního systému. Přítomnost známek DIC u nemocných v šokovém stavu významně zvyšuje mortalitu. V patofyziologii syndromu DIC hraje podstatnou roli přítomnost trombinu a plazminu v cirkulaci.
Laboratorní změny, které se nacházejí u DIC jsou výsledkem aktivace trombinu a plazminu. Trombin štěpí fibrinogen v řetězci alfa a beta a odštěpuje fibrinopeptidy A a B, současně vznikají fibrinové monomery, které spolu s fibrinogenem vytvářejí tzv. rozpustné fibrinmonomerové komplexy, nebo polymerizují na vytvářejí fibrinové mikrotromby. Trombin současně aktivuje fibrinstabilizující faktor (F XIII). Dále aktivizuje faktory V,VIII a protein C , čímž nepřímo ovlivňuje antitrombotickou aktivitu. Trombin stimuluje agregaci krevních destiček a stimuluje uvolňování destičkového faktoru 3, který zase akceleruje tvorbu trombinu na povrchu destiček. Destičkovou aktivitu zvyšují i rozpustné fibrinmonomerové komplexy. Trombin zasahuje i do aktivace fibrinolýzy tím, že stimuluje uvolňování t-Pa z endoteliálních buněk. Trombin rovněž účinným způsobem snižuje kapacitu retikuloendoteliální soustavy (RES).Aktivace fibrinolytického systému je součástí rozvinuté DIC. Sekundární aktivace fibrinolýzy při DIC vede k přeměně plasminogenu na plasmin a proteolýze nejen fibrinu, ale i fibrinogenu a faktorů V,VIII,IX a vysokomolekulárního kininogenu.Plazmin dále ovlivňuje von Wilebrandův faktor a tím podstatně i adhezivitu krevních destiček. Plazminemie se projevuje přítomností D-D fragmentů fibrinu (D-dimerů), které vznikají pouze štěpením fibrinu, ne fibrinogenu .

Labels: , ,

 
clovek12: Krvácivé stavy z jiných příčin