Friday, July 20, 2007

Krvácivé stavy z aktivace primární fibrinolýzy

Jde o krvácivý stav vyvolaný zvýšenou fibrinolytickou aktivitou bez předchozí intravaskulární tvorby fibrinu. Vyskytuje se poměrně vzácně
Etiologie a patogeneze: Dochází k aktivaci plazminového systému a lýze fibrinogenu, dále dochází k významnému vyplavení aktivátoru plazminogenu, je utlumen antiplazminový systém a projeví se proteolytický efekt plazminu na fibrinogen a ostatní proteinové koagulační faktory. Může jít i o vrozený nedostatek inhibitorů plazminu.
Klinický obraz: Aktivace primární fibrinolýzy provází nádorová onemocnění prostaty, pankreatu a plic a stavy po operaci těchto nádorů. Onemocnění se projevuje kožním i slizničním krvácením. Na kůži jsou převážně sufuze a hematomy, nebývají přítomny petechie, protože nebývá trombocytopenie.
Laboratorní nález: Fibrinogen bývá lehce snížen, pozitivní jsou fibrindegradační produkty a je zkrácená euglobulinová fibrinolýza. Vzhledem k lýze proteinových koagulačních faktorů plazminem jsou prodloužené APTT a tromboplastinový čas, bývá snížená koncentrace antitrombinu III.
Léčba : Po odlišení DIC jsou základním lékem antifibrinolytika. Podává se EACA 100mg/kg i.v. nebo PAMBA 100 mg i.v. každé 4 hodiny. Hemoterapie nebývá většinou nutná.

Labels: ,

 
clovek12: Krvácivé stavy z aktivace primární fibrinolýzy