Wednesday, October 10, 2007

Klasická léčba

I. První etapa léčby alergie spočívá v identifikaci alergenů, které jsou příčinou alergické reakce. Lékař vám maže poradit několik testů, které vám pomohou odhalit konkrétní alergeny, které způsobují zdravotní potíže
• Testování na poškrábané pokožce spočívá v tom, že se na lehce poškrábanou pokožku kápne malé množství zředěného alergenu. Pokud se na pokožce do patnácti minut vytvoří pupínek, bude se pravděpodobně jednat o alergii..
• Intradermální testování se provádí tak, že se pod kůži s časovým odstupem vstříknou injekce několika alergenů, u kterých existuje podezření, že způsobují alergii. Vstříkne se také jedna kontrolní injekce, jež neobsahuje žádné alergeny. Pokud se v místě vpichu určitého alergenu vytvoří pupínek (zarudlý, svědivý hrbolek), nasvědčuje to tomu, že člověk je na danou látku alergický. Intradermální testování je přesnější než testování na poškrábané pokožce, ale hrozí větší nebezpečí, rozvinutí prudká alergická reakce
• Krevní testování (radioalergosorbentní test neboli RAST) měří hladiny protilátek IgE a IgC a celkový součet jejich hladin.. Zvýšená hladina těchto dvou protilátek může svědčit o alergické reakci na testovanou substanci.

II. Po skončení testů může lékař navrhnout odpovídající léčbu.
1.Pří léčbě alergií, které jsou doprovázeny dýchacími potížemi, se nejčastěji podávají antihistaminika. Účinek antihistaminik spočívá v tom, že neutralizují působení sloučenin, které se nazývají histaminy. Histaminy jsou látky, které organismus vytváří ve chvílích, kdy je podrážděn působením nějakého alergenu.
Histaminy způsobují otok a zahlenění nosních dutin a zvyšují tvorbu hlenu.
Antihistaminika blokují působení histaminů, a tím zmírňují průběh alergické reakce. Jednou z nevýhod antihistaminik je, že způsobují ospalost. Při jejich užívání by se nemělo řídit auto ani vykonávat nějaká činnost vyžadující pozornost.

2.Cyklamát sodný (Intal nebo Nasalcrom) je přípravek dostupný na lékařský předpis, který se vstřikuje do nosu, aby se předešlo dýchacím postižením, jimiž se projevují některé alergie. Účinkuje tak, že pročistí nosní sliznici a vyšle bílým krvinkám pokyn, aby na přítomnost alergenů nereagovaly s takovou prudkostí. Aplikace může být též inhalační (při astmatu), v tabletách (při potravinových alergiích) či jako oční kapky.

3.Látky proti překrvení přispívají k rozpuštění hlenu a ztlumení otoku nosních sliznic tím, že stahují cévy v nosních sliznicích, a umožňují tak snadnější odtok hlenu. Jsou k dostání jako tablety, kapky do nosu a nosní spreje. Tyto léky mají celou řadu obvyklých vedlejších účinků, vyvolávají mj. neklid a nespavost. Jestliže užíváte kapky nebo přípravek, který se vstřikuje do nosu, déle než tři až čtyři dny za sebou, stane se na nich organismus závislý, což má za následek, že když lék přestanete užívat, dojde ke zhoršení průběhu onemocnění.

4. Kortikosteroidy - ve formě mastí na kožní alergie či inhalační spreje při astmatu . Tyto léky mají velké množství vedlejších účinků a neměly by se užívat dlouhodobě.

5.desenzibilizace - spočívá v tom, že se nemocnému po určitou dobu píchají injekce s malým množstvím alergenu a dávky tohoto alergenu se postupně zvyšují. Tento druh léčby je složitý a nákladný, vyžaduje pečlivý dohled lékaře a není stoprocentně účinný.

Labels:

 
clovek12: Klasická léčba