Sunday, March 25, 2007

Terapie

Je vhodné odlišit mírné formy AA od závažných forem. Vždy je nutné odstranit vyvolávající agens a vyčkat 3-4 týdny. U mírného průběhu bez známek progrese a nutnosti substituce krevními deriváty, pacienta dispenzarizujeme a léčíme jen případné komplikace.
Akutní formy či velmi závažné AA se neobejdou bez podpůrné terapie erytrocytárními masami, trombocytárními koncentráty a účinné terapie bakteriálních a mykotických infekčních komplikací.
Základním přístupem u závažných forem AA je imunosupresivní terapie, kdy je používáno antithymocytárního globulinu (ATG) a cyklosporinu A (samostatně nebo v kombinaci), dále také glukokortikoidů a cyklofosfamidu. Imunosupresivní terapií v kombinaci CyA + ATG je úspěšné u 50 - 80% léčených. V úvodu terapie je doporučováno současné podávání hemopoetických růstových faktorů (G-CSF,GM-CSF), které zvýší počet granulocytů a sníží počet infekčních komplikací. Přidání kortikoidů nezvyšuje účinnost kombinace CyA + ATG, naopak vede k nárůstu infekčních komplikací.. Po terapii může dojít k relapsu onemocnění a nutnosti opakování terapie.

Labels: , , ,

 
clovek12: Terapie