Saturday, August 04, 2007

Perorální antikoagulancia

(kumariny)
Kumariny představují skupinu perorálních antikoagulancií, jejichž společnou charakteristikou je, že zasahují do metabolismu vitaminu K. U nás je používán warfarin a Pelentan. Současně převažuje používání warfarinu. Warfarin je 3-(alfa-acetonylbenzyl)- 4-hydroxykumarin a Pelentan je chemicky ethylbiskumacetát
Warfarin a podobně i Pelentan přeměňuje asi 10% reziduí kys. glutamové karboxylací na kys. gamakarboxylové (Gla). Tento proces je katalyzován karboxylázou (epoxidázou) vyžadující molekulární kyslík, CO2 a redukovanou formu vit.K (vit.KH2). Během této reakce vitamin KH2 je oxidován na vitamin K epoxid, který je recyklován zpět na vit KH2 účinkem dvou reduktáz a to epoxid reduktázou a vitamin K reduktázou. Warfarin zasahuje do metabolismu vitaminu K tím, že inhibuje vitamin K epoxid reduktázu a pravděpodobně i vitamin K reduktázu. V důsledku toho se snižuje hladina hydrochinonu (vitaminu KH2). Zábranou regenerace vitaminu KH2 z epoxidu se zastavuje karboxylace koagulačních faktorů závislých na vitaminu K. Vznikají pouze inaktivní proteiny nazývané PIVKA (Proteins Induced by Vitamin K Absence).
Antagonisté vitaminu K ovlivňují rovněž karboxylaci a biologickou aktivitu přirozených inhibitorů koagulace - proteinu C a proteinu S, což se může projevit hyperkoagulací v počáteční fázi antikoagulační léčby, zvláště při použití vyšších dávek antikoagulancií a při současném vrozeném nebo získaném snížení hladiny faktoru C nebo S.

Labels:

 
clovek12: Perorální antikoagulancia