Thursday, March 01, 2007

Určení klinického stadia

Ke stanovení rozsahu onemocnění se používá stejné metodiky jako u Hodgkinovy nemoci. Přesné určení klinického stadia je však vzhledem k hematogennímu šíření procesu obtížné, často je třeba předpokládat stadium IV. Součástí vyšetření je RTG hrudníku, sonografické vyšetření břicha případně CT. Sternální punkce a trepanobiopsie může prokázat postižení kostní dřeně. V některých případech je nezbytné provést biopsii jater. U NHL vysokého stupně malignity je součástí vyšetření lumbální punkce k vyloučení postižení CNS.
Průběh onemocnění
Závisí především na histologickém typu a rozsahu onemocnění. NHL nízkého stupně malignity mohou být i řadu let stacionární, přežívání u agresivních forem může být pouze několik měsíců. Průběh onemocnění může být komplikován infekcemi, imunodeficience bývá prohloubena chemoterapií (především bakteriální a mykotické infekce). Při extranodálním postižení mohou být symptomy z infiltrace orgánů (CNS, játra, trubice zažívacího traktu).
Léčba lymfomů s nízkým stupněm malignity
U lokalizovaných stádií onemocnění je indikováno ozáření postižených oblastí. U většiny nemocných však je léčbou volby chemoterapie, která je většinou kombinační (schéma COP, CHOP apod.), v některých případech může být dobrá odpověď i na monoterapii (chlorambucil, cyclophosphamid) případně s kortikoidy. Remisi je možno v některých případech prodloužit dlouhodobou aplikací interferonu alfa (Roferon, Intron A).
U rezistentních forem je možno použít purinová analoga (fludarabin, kladribin). Za určitých okolností je možno očekávat úspěch u vysokodávkované chemoterapie s autologní transplantací periferních kmenových buněk.

Labels: ,

 
clovek12: Určení klinického stadia