Tuesday, September 11, 2007

Reakce

Reakce z přetížení oběhu

U těžce nemocného s výrazně zvýšeným minutovým srdečním výdejem může rychlý převod většího množství krve vést k projevům kardiálního selhání. Stává se to většinou u starších nemocných s anamnézou ischemické choroby srdeční, kteří jsou již delší dobu anemičtí a u nichž je pokles v počtu erytrocytů kompenzován zvýšeným objemem plazmy.

Aloimunizace

Po transfúzi krve kompatibilní v ABO i D (Rho) systému mohou vzniknout protilátky proti řadě jiných antigenů přítomných na povrchu krvinek. Tyto protilátky mohou většinou působí jen problémy při zkouškách kompatibility (vyhledávání vhodné krve), vzácně ale mohou nepravidelné protilátky vyvolat i hemolytickou reakci.

Reakce štěpu proti hostiteli

Tato reakce nastává při uchycení allogenních imunokompetentních T-lymfocytů, které proliferují a reagují proti příjemci. Jde o těžkou, někdy smrtelnou komplikaci po transplantaci kostní dřeně. Tyto reakce se může objevit i po transfúzi u novorozenců, u nemocných léčených chemoterapeutiky nebo ozařováním a dalších nemocných s výraznou imunodeficiencí.
Rozvoj symptomatologie začíná v průměru po 8 dnech od podání transfúze, nejčastěji se projevuje horečkou, těžkou pancytopenií, kožními příznaky, poruchou funkcí jater a trávicího ústrojí. Předpokládá se, že ozáření transfúzních přípravků obsahujících lymfocyty dávkou 1500 až 3000 rad snižuje riziko vzniku této velmi nebezpečné komplikace.

Labels:

 
clovek12: Reakce