Wednesday, March 28, 2007

Prevence a terapie infekčních komplikací

Infekce představují častou a velmi závažnou komplikaci hemoblastos, jsou příčinou smrti přibližně v 50%. Je to důsledek snížené obranyschopnosti, na které se podílí:
poškození mechanických ochranných bariér, především sliznic a kůže invazívně rostoucím nádorem, ale častěji iatrogenně (poškození léky, cévními nebo močovými katétry atd.)
granulocytopenie, nejčastěji jako důsledek protinádorové léčby
porucha normálních imunitních mechanismů, a to humorálních i buňkami zprostředkovaných
Infekce probíhají odlišným způsobem (fudroyantně, bez příznaků obvyklé lokální zánětlivé reakce, atd.), původci mohou být i tzv. oportunní patogeny, tj. mikroorganismy, které jsou u zdravého jedince pouze běžnými komensály.

Profylaxe infekčních komplikací


Za nejvýznamnější postupy se považuje:
a) Snížení expozice nemocného vůči exogenní infekci (režimová opatření). Začíná velmi jednoduchými opatřeními: důsledné mytí rukou ošetřujícího personálu, izolace nemocného v samostatném pokoji a důsledné dodržování hygieny nemocného. Opatření lze zpřísňovat až k vytvoření tzv. reverzní izolace v aseptickém prostředí, do něhož je nemocný umístěn po předchozí dekontaminaci kůže a trávicího prostředí. Všechny předměty přicházející do styku s nemocným jsou sterilizovány, je zajištěna nízkobakteriální strava, voda, vzduch je filtrován vysoce účinnými filtry. Uvnitř izolačního boxu je přetlak proti okolí. Vzduch může proudit laminárně. Ekonomická náročnost a malý profit pro nemocné vede k tomu, že se v poslední době od takto striktních opatření upouští.
b) Snížení nebezpečí endogenní infekce - z infekčních fokusů a oportunní bakteriální flory, normálně se vyskytující v horní části dýchacího a dolní části gastrointestinálního traktu. Provádí se tzv. selektivní dekontaminací bakteriální flory, dříve prováděné neresorbovatelnými kombinacemi léků podávanými perorálně, dnes se používá především chinolonů a antimykotik. c) Úprava granulocytopenie - použitím hemopoetických růstových faktorů v indikovaných případech.
d) Posílení imunologických mechanismů - je dosud slabinou dnešní medicíny, není k disposici spolehlivý prostředek. Používá se imunomodulátorů jako je levamizol, metizoprinol, podání gamaglobulinů, profylaktických vakcín a očkování (např. po transplantaci kostní dřeně).

Labels: , ,

 
clovek12: Prevence a terapie infekčních komplikací