Friday, January 26, 2007

Luteinizační hormon

(LH), který vede v ovariu ke vzniku žlutého tělíska a ve varlatech udržuje produkci androgenů, se samostatně nepoužívá.
Choriogonadotropin (HCG, lidský choriový gonadotropin, gonadotrofin) pochází z placenty, izoluje se z moče těhotných žen a má účinek podobný jako LH. Radioimunochemické stanovení HCG v moči je testem na těhotenství již po 14 dnech gravidity. Terapeutic¬ky se podává ženám při centrálních poruchách menstruačního cyklu a u neplodných žen s luteální dysfunkcí, u mužů při kryptorchismu a hypofyzárním hypogonadismu.
Prolaktin (luteomamotropní hormon, LTH) je hypofyzární hor¬mon. Terapeuticky se nepoužívá. Velký význam však má jeho nadpro¬dukce (hyperprolaktinémie), kterou je nutné farmakologicky tlumit. Používají se k tomu dopaminergní agonisté (bromokryptin aj.).
ANTAGONISTÉ HYPOFYZÁRNÍCH GONADOTROPINŮ se používají k inhibici sekrece LH a FSH. Používají se danazol a gestrinon především při terapii endometriózy, pubertas precox a u mastopatií. Gestrinon je derivát nortestosteronu, který působí jako inhibitor sekrece gonadotropních hormonů adenohypofýzy. Nástup účinku je velmi rychlý. S tím spojený útlum endokrinní funkce ovarií vyvolává rychle nastu¬pující atrofii endometria. Již v prvním měsíci aplikace dochází k vy¬nechání menstruace a současně vymizí i bolesti. Gestrinon má také účinky antiestrogenní a antiprogesteronové ve vztahu k buněčným receptorům normálního i ektopického endometria.

 
clovek12: Luteinizační hormon