Sunday, December 25, 2005

1, obsah žaludku

= chymus, klade se na stěny, potom se dostáva dovnitř, cukry, škroby vydrží
2 hod, bílkoviny vydrží déle, tuky vydrží nejdéle, vstřebané tekutiny protečou, alkohol – do
krve-játra, mozek
2,tvorba žaludeční šťávy- žaludeční šťáva má nízké Ph =1 kyselost ničí bakterie, je tam HCl
(chlorovodíková) způsobuje kyselost a brání kvašení, nahrazuje maso a zeleninu
HCl + pepsinogen = pepsin – štěpí bílkoviny (proteiny) na amonokyseliny
Všechny enzymy, které štěpí bílkoviny = PROTEAZA
MUCIN chrání před poleptáním HCl, musí být, bílkovinný faktor + B12 – B12 do krve
ANEMIE- chybí bílkovinný faktor
CHYMOZIN (u kojenců) syřidlo mléka

 
clovek12: 1, obsah žaludku